به گزارش اشراف-سیده معصومه معافرودپیشی: روز ملی اهدای خون و سالروز تاسیس سازمان انتقال خون ایران یعنی نهم مرداد، برای مردم ایران روز مهمی است که نباید هرگز فراموش یا کمرنگ شود. این سازمان بالاترین و تنها مرجع تصمیمگیری در زمینه تامین و توزیع خون و فرآوردههای خونی سالم در کشورمان است که به سال ۱۳۵۳ پایهگذاری شد.
*درباره اهدای خون
انتقال خون و فرآوردههای آن همچنان نجاتبخش زندگی بسياری از بيماران است و یکی از مواردی که در آن نیاز مستمر به خون وجود دارد حوادث و سوانح مختلف مانند تصادفات رانندگی، انواع سوختگی و اعمال جراحی نظير جراحی قلب باز است، بعضی افراد حتی برای ادامه زندگی عادی خود به دريافت منظم خون يا محصولات آن وابستهاند، ازجمله بيماران تالاسمی ماژور و هموفیلی.
با این سرعت پیشرفت تکنولوژی و همچنین علم پزشکی شوربختانه مادهای که جايگزين خون کامل شود، هنوز کشف نشده است. چه بسیار بیمارانی که به دلیل جراحات یا بیماریهای مرتبط خونی در سراسر جهان جان شیرینشان را از دست میدهند و همچنان معضل عظیم کمبود خون حل نشده مانده است.
در صحت این سخن، دکتر مصطفی جمالی، مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران که خود متخصص آسیبشناسی (پاتولوژی) است، قبلا درباره بهرهمندی از خون اهدایی کشور گفته بود که یکچهارم آن برای بیماران تالاسمی استفاده میشود.
شایان ذکر است که برخی از این عزیزان بهطور مقطعی از خون استفاده میکنند و بقیه از مصرفکنندگان دائمی آن هستند. آیا میدانستید در گذشتههای دور امکانات و تجهیزات امروزین برای تسویه و ارتقای کیفیت خون جهت بهرهمندی بیماران خاص مانند اکنون نبود و بیماران تالاسمی بهندرت به سن بلوغ میرسیدند و بسیاری از آنان در سنین کم طندگیشان غروب میکرد. خوشبختانه امروزه ازدواج و فرزندآوری این افراد با امید و همچنین خدمات انتقال خون و انگیزه زندگی در آنان بسیار افزایش یافته و ما شاهد شکوفایی توانمندیهای جدید در آنان هستیم.
*مزایای اهدای خون
زمان نگهداری از خون و فرآوردههای آن بسیار محدود و حیاتی است و همین امر سبب میشود مراکز درمانی و بيماران به اهداکنندگان دائمی و روزانه نیاز پیدا کنند، بنابراین اهدای خون بايد مستمر و مداوم باشد که بشود همواره به درخواست بيماران به خون پاسخ داد، این موضوعی است که اهميت اهدای خون را صدچندان میکند.
یکی از مزایای اهدای خون این است که هر نوبت اهدا دستکم جان سهنفر را نجات میدهد و یک نفر در هر دو ثانیه به خون نیاز دارد، همچنین این امر برای سلامت روحی و جسمی همه فوایدی بیشمار دارد. بنیاد سلامت روان گزارش داده است که یاریرسانی به سایرین نکات مثبت زیر را بهدنبال دارد:
۱- استرس را کاهش میدهد، ۲- رفاه عاطفی را بهبود میبخشد، ۳- به سلامت جسم کمک میکند، ۴- احساسات منفی را از بین میبرد و ۵- حس تعلق و کاهش انزوا را ایجاد میکند.
*معایب آن
این امر برای بزرگسالان که در سلامتی به سر میبرند خطری بههمراه ندارد. علاوه بر این همیشه جهت خونگیری از هر اهداکننده از تجهیزات جدید و استریل استفاده میشود. ممکن است عده معدودی پس از اهدای خون تهوع، سبکی سر یا سرگیجه را احساس کنند که در بیشتر موارد فقط چند دقیقه طول میکشد. ما میتوانیم تا وقتی که احساس بهتری پیدا کنیم دراز بکشید.
*شکلهای گوناگون اهدای خون
۱- اهدای پلاسما (پلاسمافرزیس)، ۲- اهدای پلاکت (پلاکت فرزیس) و ۳- اهدای دوبرابر گلبول قرمز.
این متن را به همه زحمتکشان سازمان انتقال خون تقدیم میکنم به امید روزی که قدرتان را بیشتر بدانیم.
https://eshraf.ir/?p=51720