به گزارش اشراف-سیدهمعصومه معافرودپیشی، شاید بدانید بر چه اساسی این روز را روز ملی «کشتی» در تقویم شمسی ما ایرانیان نام نهادهاند.
درست حدس زدید زادروز سرآمد کشتی ایران، جهانپهلوان غلامرضا تختی در چنین روزی است. فدراسیون کشتی پس از تلاشهای فراوان و پیگیری چهارساله خود برای ثبت رسمی روز ملی کشتی سرانجام توفیق یافت که به سال ۱۳۹۷ پنجم شهریور را با چنین گرامیداشتی ثبت کند.
رئیس فدراسیون کشتی در حاشیه آیین تجلیل از مدالآوران و قهرمانان این ورزش که با حضور پررنگ جمع بزرگی از پیشکسوتان کشتی برپا شده بود در گفتوگویی با صداوسیما این خبر مسرتبخش را اعلام کرد.
البته ناگفته نماند با زعامت سیدمحمدرضا موالیزاده دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور و مساعدت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همچنین همکاری وزارت ورزش و جوانان و شورای فرهنگ عمومی كشور این مهم محقق شد.
قبل از این ثبت ملی خلأ وجود روزی برای این ورزش حیاتبخش و باستانی محسوس بود. خوشا به حال ما که نامآوری چون جهانپهلوان را در کارنامه ورزش کشتی داریم تا بر او ببالیم و افتخار کنیم و بهراستی چه کسی شایستهتر از غلامرضا تختی که مدالهای خوشرنگ جهانی را برای ایرانمان به ارمغان آورد.
* تختی که بود؟
جهانپهلوان به سال ۱۳۰۹ و پنجم شهریورماه در محله خانیآباد در جنوب شهر تهران دیده به جهان گشود. او بهگونهای زندگی کوتاه خود را سپری کرد که با گذشت نزدیک به یکسده از آمدنش به این دنیای فانی سلوک و مشی جوانمردیاش همچنان و هنوز سرلوحه دفتر هر ورزشکار رادمرد ایرانی است. از دستاوردهای جهانیاش در این رشته هرچه بگوییم کم گفتهایم؛ یک مدال طلا، دو مدال نقره و یک مقام چهارمی المپیک، دو مدال طلا و دو مدال نقره قهرمانی جهان بههمراه مدال طلای بازیهای آسیایی و… برگهای زرینی از دفتر افتخارات اوست. شایان ذکر اینکه سالهایسال میگذرد و هنوز برخی رکوردهایش همچنان و کماکان در کشتی ایران پابرجا هستند و شکسته نشدهاند.
چگونه میشود در زمانی کوتاه چنین زیست؟ به هر سوی زندگی این بزرگمرد بنگرید دریایی از سخاوت و مروت و مردانگی میبینید. با اینکه در کودکی بهدلیل تامین معاش خانواده پدر بزرگوارش مجبور شد خانهشان را به ودیعه بگذارد و در ادامه بهدلیل مسائل خانوادگی مدت اندکی (۹سال) توانست تحصیل کند و علیرغم عشق ذاتیاش به ورزش کشتی بهخاطر غم نان کار میکرد درحالی که جهان درگیر جنگ دوم بود او با دریادلی در کنار کار و کسب درآمد و ادامه ورزش بهصورت ناشناس به افراد زیادی کمک میرساند و گره از کارشان باز میکرد.
بالاخره به سال ۱۳۴۵ طعم خوشبختی را چشید و ازدواج کرد و بعد بابک تنها فرزند و بازمانده غلامرضا تختی و شهلا توکلی متولد شد. فرزندی که اکنون آثاری فراوان و دستی بر آتش ادبیات دارد که یکی از آنها کتاب «در جستجوی پدر» پیرامون زندگی پدرش در جایگاه «محبوبترین ورزشکار تاریخ ایران» اسـت.
*درگذشت جهانپهلوان
سهروز میگذشت که تختی ناپدید شده بود و هیچکس از او خبری در دست نداشت، بالاخره ۱۷ دی سال ۱۳۴۶ پیکر بیجانش را در هتل آتلانتیک یافتند و آرامستان ابنبابویه شهرری جایگاه خواب ابدیاش شد، هرچند یاد و نام تختی در روح و جان ما ایرانیان جاری و ساری است و گویی او نمرده است. عجیب اینکه پس از سپری شدن نزدیک به یکقرن راز مرگ این یگانهدوران همچنان سربهمهر باقیاست. گفته میشود که او دو روز پیش از ترک دنیای فانی وصیتنامهاش را به ثبت رسانده بود.
*وصیتنامه جاویدنام غلامرضا تختی
متن وصیتنامه وی را در ادامه میخوانید.
بسمالله الرحمن الرحیم
از حیث عباده الوحی و الصلاه و السلام محمد صلواتالله الخیر و بعد قال الله تبارک تعالی فی محکم کتاب الکریم. چون پرنده روح شربت ناگوار مرگ را چشیدنی و جامه نارسای موت را پوشیدنی و باید برای این سفر دور و دراز تهیه زاد و توشه و توفیق ربانی و تاکید سبحانی شامل حال غلامرضا تختی فرزند رجب بشماره شناسنامه ۵۰۰ از بخش طهران ساکن تجریش میدان عزادوله کوچه ژاله شماره ۱۰۸ گردیده.
و در حال صحت بدن و کمال عقل و شعور و در حالیکه تمام آمادگی شرعیه و عرفیه از وی نافذ بود بعد از اقرار بـه حقانیت خداوند متعال و تصدیق بر رسالت حضرت خاتمالانبیا محمد بن عبدالله و شهادت بر خلافت و امامت حضرت علی ابن ابیطالب علیهالسلام و یازده فرزند ائمه معصومین و اقرار بما جاء النبی فی کتابه و سنة نبیه و سنة خلفائه در مقام انشا وصیت برآمد.
وصی شرعی و قائم مقام قانونی خود قرار داد برادر ابوینی خود آقای محمدمهدی تختی بـشماره شناسنامه ۲۶۰۹۵ از بخش طهران قیم بر صغار خود قرار داده آقای مهندس کاظم حسیبی فرزند حاجمحمد را که پس از آنکه نامبرده دعوت حق را لبیک و اجابت گفت اولاً «این قسمت ناخوانا اسـت» هفت و چهلم و سال موصی را از ثلث مشارالیه بـه مصرف برساند.
و ثانیاً و برای گردآوری، ماترک موصی که طبق اقرار نامبرده در حال حاضر اموال غیر منقول عبارت اسـت از یک قطعه زمین مزروعی پلاک شماره بیست واقع در احمدآباد لواسان که بـه شرح برگ مالکیت یکصد و ده هزار ریال تقدیم گردیده. چهارده ساعت و نیم از پانزده ساعت آب در گردش هفت شبانهروزی از قنات احمدآباد لواسان شماره بیست و پنج مبلغ که بین چهارده هزار ریال در برگ مالکیت تقویم گردیده.
سه دانگ مشاع از یک قطعه باغ مرکبات محصور و مشجر بمساحت ده هزار هکتار اصل واقع در قشلاقی سومی بموجب سند شماره ۲۴۲۲۲ دفترخانه یک چالوس که بشرح سند مرقوم شش دانگ که بین یکصد هزار ریال تقویم گردیده اسـت.
دیون مسلمه موصی را از ماترک موصی پرداخت نمود و پس از پرداخت دیون بقیه ثلث ترک موصی متعلق بـه آقای محمدمهدی تختی «وصی مذکور» و خواهر ابوینی موصی بهعنوان خدیجه تختی بـشماره شناسنامه ۱۳۰۵۷ و نرگس تختی بـشماره شناسنامه ۱۳۰۵۶ که هردو از بخش طهران میباشند و باید بتملک آنها داده شود و بقیه ماترک موحی را پس از وضع دیون و ثلث مذکور بین وروث موصی تقسیم نمایند.
و موصی نامبرده از آقای مهندس کاظم حسیبی قیم صغار استدعا نمود که سرپرستی امور صغیر و یا صغار نهایت کوشش را نمود و از هیچگونه مساعدتی که شرعا و قانونا برای قیم تعیین گردیده دریغ و مضایقه ننماید و نیز بدین گونه از وصی و دو خواهر خود تقاضا نمود که در همه مورد خداوند متعال را شاهد و ناظر دانسته و در وصیت از صغیر یا صغار موصی بطوریکه در شأن عمو و عمه میباشد.
کوتاهی و دریغ ننماید و برای اخذ حق ثبت ثلث، ماترک موصی بمبلغ هفتاد و پنج هزار ریال تقویم و این تقویم فقط از نظر حق الثبت مؤثر اسـت بـه تاریخ شانزدهم دی ماه یکهزار سیصد و چهل و شش خورشیدی برابر پنجم شوال یک هزار و سیصدو هشتادو هفت قمری.
محل امضا غلامرضا تختی با احراز هویت موصی تمام
https://eshraf.ir/?p=68818