
به گزارش اشراف، زهرا سلیمانی؛ سلامت روان، موضوع مهم و آینده ساز کودک است که به معنی توانایی یک کودک در مقابله با چالشهای روزمره، برقراری روابط مثبت با دیگران و حفظ رفاه عاطفی است. این سلامت نه تنها به معنای عدم وجود مشکلات روانی است، بلکه به معنای توانایی کودک در سازگاری با مشکلات و برخورداری از اعتماد به نفس کودکان نیز است. سلامت روان نه تنها در رفتار و تعاملات اجتماعی کودک، بلکه در عملکرد تحصیلی و مهارتهای حل مسئله او نیز تأثیر میگذارد.
یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در سلامت روان کودکان، خواندن، مشاهده و لمس کتاب هایی است که تخیل کودکان را به چالش میکشد و به آن قدرت و شاخ و برگ میافزاید. از این رو درک این که سلامت روان کودکان نکتهی بسیار مهم در زندگی کودکان است، والدین میبایست با انتخاب درست و تهیه سرگرمی های مناسب مراقب آینده کودکشان باشند. بر اساس مطالعات و آزمایش های صورت گرفته کتاب و کتابخوانی به ویژه کتاب هایی با محتوای شخصیت پنداری به حیوانات و داشتن کاراکترها حیوانات بسیار مورد پسند کودکان بوده و این امر به تنهایی می تواند بر رشد آموزشی و اجتماعی افراد مبتلا به اوتیسم و مشکلات یادگیری تاثیر بگذارد.
کتاب و کتابخوانی برای کودکان به والدین و مراقبان کمک میکند تا با ایجاد فضای امن و حمایتی برای کودک تا بتواند احساسات و افکار آنها را تقویت کنند تا کودکان بتوانند افکار خود را بیان کند. کتابخوانی یکی دیگر از عوامل مؤثر در رشد روانی کودک است که والدین باید با صبر و درک، کودک را به این امر تشویق کنند تا درباره افکار و تخیلات خود صحبت کند. این امر باعث میشود کودک احساس کند که از حمایت و امنیت عاطفی برخوردار است و به راحتی میتواند به مشکلات خود رسیدگی کند.
از سالها پیش روانشناسان درباره تاثیر مثبت این شخصیتهای تخیلی در رشد کودکان صحبت کردهاند که آخرین مطالعه دانشگاهی در این حوزه نیز همین مورد را تایید کرده است. طبق این مطالعه جدید ثابت شده است که شخصیتهای نمادین حیوانات مثل پیتر خرگوشه در رشد روانی کودکان تاثیرگذار است. این مطالعه نشان داد که هنگام مواجهه با شخصیتهای انسانی، یک پیشرفت واضح مرتبط با سن وجود دارد، به طوری که کودکان بزرگتر به طور مداوم از همتایان کوچکتر خود بهتر عمل می کنند. در واقع، کودکان سال سوم بهتر از آنچه محققان پیشبینی کرده بودند در آزمایشهایی که شخصیتهای انسانی را نشان میدادند، عمل کردند.
دکتر آترتون، سرپرست این مطالعه گفت: حیوانات بخش بزرگی از داستانهای کودکان را بازی میکنند، چه در کتابها و کمیکها یا از طریق تلویزیون و فیلم. ما میخواستیم آزمایش کنیم که آیا این به چیزی بیش از دوستداشتن شخصیتها مربوط میشود، و آیا مزایای واقعی یادگیری کودکان از طریق تماشا یا خواندن درباره حیوانات وجود دارد و آیا این موضوع در طول زمان تغییر میکند. آنها نقشهای متفاوتی را در مراحل مختلف رشد خود ایفا میکنند.
دکتر کراس نیز گفت: ما معتقدیم این مطالعه جدید میتواند برای افراد مبتلا به اوتیسم یا سایر شرایطی که می تواند بر یادگیری آنها تاثیر بگذارد، اهمیت ویژهای داشته باشد. در کار با نوجوانان در گذشته، متوجه شدهایم که چگونه وظایفی که شامل شخصیتهای حیوانی است می تواند منجر به عملکرد افراد اوتیستیک به همان اندازه کودکان غیر اوتیستیک شود.