×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

افزونه جلالی را نصب کنید.  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
۱۸ تیرماه روز ملی ادبیات  کودک و نوجوان خجسته

به گزارش اشراف-سیده معصومه معاف‌رودپیشی:به بهانه آسمانی شدن مهدی آذریزدی، نویسنده و بازنویس کم‌نظیر کشورمان -که در چنین روزی به سال ۱۳۸۸ و در ۸۸سالگی چشم از جهان فروبست- از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، بنابر پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی روز رسمی ادبیات کودک و نوجوان در ایران نام‌گذاری شد تا هم یاد و نام آن مرحوم ارجمند همچون آثارش جاودانه شود و هم برای ادبیات نسل‌های آتی تلاش بیشتری صورت پذیرد.

*آثار

«قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب»، «قصه‌های تازه از کتاب‌های کهن»، «گربه ناقلا»، «گربه تنبل»، «مثنوی» (برای کودکان)، «مجموعه قصه‌های ساده» و تصحیح «مثنوی» مولوی (برای بزرگسالان) نمونه‌ای از کارهای مرحوم آذریزدی هستند.

شخصا در کودکی از مجلدات قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب که جلد ۱- قصه‌های کلیله و دمنه، جلد ۲- قصه‌های مرزبان‌نامه، جلد ۳- قصه‌های سندبادنامه و قابوسنامه، جلد ۴- قصه‌های مثنوی‌معنوی، جلد ۵- قصه‌های قرآن، جلد ۶- قصه‌های شیخ‌عطار، جلد ۷- قصه‌های گلستان و ملستان، جلد ۸- قصه‌های چهارده معصوم(ع) را شامل می‌شود، بسیار آموختم. به همین سبب به همه دوستان پیشنهاد می‌کنم مجموعه آثار این نویسنده فقید را بخوانند، هدیه بدهند و بهره ببرند.

مرحوم آذریزدی به سال ۱۳۴۳ برای نگارش کتاب «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب» از سازمان جهانی یونسکو جایزه دریافت کرد، همچنین کتاب‌های او بارها از طرف شورای کتاب کودک به‌عنوان کتاب برگزیده سال معرفی شدند.

ای کاش مادران و پدرانی که خود در کودکی کتاب‌های فراوانی را مطالعه کرده‌اند از فواید و زیبایی‌های دنیای کتاب به فرزندان‌شان بیشتر بیاموزند، هرچند در جهان امروز که نسل جدید در آن زندگی را آغاز کرده، فکر نداشتن اینترنت و نبودن در فضای مجازی محال است، پس با درک این موضوع باید ۱۸تیرماه را انگیزه خوبی برای ایجاد راهکارهای جدید کتابخوانی دانست و با اهدای آن به اطرافیان در تشویق این اخلاق نیکو کوشید.

 

*قصه و داستان در ایران

قبل از هر چیز اشاره‌ کنم به اولین نویسنده‌ فراسرزمینی که به‌شکلی جدی و متمرکز برای کودکان داستان‌‌سرایی می‌کرد، این فرد کسی نیست جز هانس کریستین آندرسن، نویسنده دانمارکی که البته روز جهانی کتاب کودک هم برمبنای زادروز او نام‌گذاری شده است. حتما دست‌کم یکی از داستان‌های معروف او را خوانده‌اید که «پری دریایی کوچولو»، «بندانگشتی»، «جوجه اردک زشت»، «ملکه برفی»، «دخترک کبریت‌فروش» از جمله آنهاست.

اما در ایران چه کسی برای اولین‌بار سبک نویی از خلق آثار ویژه کودک و نوجوان را آغاز کرد؟ جبار باغچه‌بان. شایان ذکر است که این نوع نویسندگی از دهه ۱۳۴۰ با تاسیس شورای کتاب کودک و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به‌رسمیت شناخته شد، پس از آن عباس یمینی‌شریف، مهدی آذریزدی، مصطفی رحماندوست، افسانه شعبان‌نژاد، هوشنگ مرادی‌کرمانی و بسیاری دیگر، نویسندگی برای کودکان و نوجوانان را به جامعه ایران تقدیم کردند.

 

* انتشارات

انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، کتاب‌های بنفشه (بخش کودک و نوجوان انتشارات قدیانی)، انتشارات امیر‌کبیر و انتشارات‌ مدرسه از برترین‌های نشر قدیمی و به‌اصطلاح پیشکسوت برای کودک و نوجوان هستند. البته اکنون چندین انتشارات دیگر هم درتلاشند که پرچم کتاب برای کودک و نوجوان را برافراشته نگه دارند.

امیدوارم روزی برسد که هیچ کتابی در کتابخانه منازل یا پشت ویترین کتابفروشی‌ها خاک نخورد، بلکه دست‌به‌دست بین علاقه‌مندان بگردد و زندگی‌شان را رنگین کند.

 

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.