اشراف – نسیم اسدپور: هر سال با نزدیک شدن به ماه محرم، بحث های زیادی درباره پخش مجدد سریال «مختارنامه» در فضای مجازی مطرح میشود. حتی گاهی این بحث ها جنبه شوخی و طنز هم به خود میگیرد. اما جالب این است که دوباره با اعلام سریالهای محرمی سیما، نام «مختارنامه» در کنداکتور سیما دیده میشود و جالبتر اینکه هر سال هم با وجود تکراری بودن، مورد استقبال بسیاری از بینندگان قرار میگیرد.
شاید این سوال مطرح شود که چطور ممکن است پخش تکراری و چندباره این سریال مورد توجه بسیاری بینندگان قرار بگیرد؟! جواب این سوال بسیار ساده و راحت است. زیرا مخاطب در ماه محرم تشنه آثاری است که حال و هوای او را به ایام عزاداری سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و فلسفه قیام ماندگار آن حجت خدا گره بزند. مخاطب تشنه آثاری است که با بقیه تولیدات سیما در دیگر ماه های سال تفاوت داشته باشد. به همین دلیل است که نه فقط «مختارنامه»، بلکه کارهایی مانند «شب دهم» و یا «معصومیت از دست رفته» هم هنوز مورد توجه مخاطبان هستند. اما مگر چند سال یک بار کارهای شاخصی مانند مختارنامه و یا یک اثر قوی مانند شب دهم تولید می شود که بتواند مخاطب عزادار را پای شبکه های تلویزیون بنشاند و سهم تلویزیون را در ادای دین به سالار شهیدان ادا کند؟!
قطعا در سال های اخیر به نسبت قبل، کارهای قابل توجهی در رابطه با ایام عزاداری و متناسب با این ایام یا ساخته نشده است و یا اگر ساخته شده از لحاظ کیفیت آنچنان قوی نبوده است که بتواند ویژگی ماندگاری آثار خوب گذشته را دارا باشد. بنابراین میتوان با اطمینان گفت که صدا و سیما در رابطه با ساخت سریال های محرمی چه از لحاظ کمی و چه کیفی نه تنها پیشرفتی نداشته است بلکه تا حدی عقبگرد نیز کرده است، لذا خالی بودن کنداکتور سیما از آثار خوب و فاخر محرمی باعث می شود مردم بازهم سریال ماندگاری مانند مختارنامه را به دیگر سریال های این ایام ترجیح دهند.
تلاش ناکام در سریالسازی
به طور مثال، سال گذشته سریال «عشق کوفی» از شبکه سوم سیما پخش شد که هر چند نسبت به بسیاری از کارهای چند سال اخیر جذابتر به نظر میرسید، اما با این حال بازهم در رقابت با آثاری که پیش از این نام برده شد، یک سر و گردن پایینتر و ضعیفتر بود و نتوانست ماندگاری آثار گذشته را از آن خود کند. برای امسال هم خبری منتشر شده مبنی بر پخش سریال جدیدی برای ایام محرم با عنوان «طوبی» که باید منتظر ماند و دید که این اثر، تا چه اندازه می تواند مورد استقبال مخاطبان قرار بگیرد.
سریال «طوبی» به کارگردانی سعید سلطانی، تهیهکنندگی سید حامد حسینی و نویسندگی سیدحسین امیرجهانی برای ماه محرم و صفر آماده پخش میشود و روایت داستان هم از سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۸۲ میگذرد و با مضمون خانواده و پیادهروی اربعین تولید شده است. شاخصترین بازیگران این سریال، هومن برق نورد، امین زندگانی، فرهاد آئیش، شبنم قربانی، فریبا متخصص، رامین راستاد، سودابه بیضایی، پرویز فلاحیپور و رحیم نوروزی هستند.
«حسینیه معلی» چراغ را روشن نگه داشت
اما به جز سریالهای داستانی، ویژه برنامههای مناسبتی هم نقش مهمی در تولیدات محرمی سیما دارند که یکی از مهمترین آن ها «حسینیه معلی» است. برنامه ای که توانسته با خلاقیت و ابتکاری که در تولید آن به کار رفته، به دل مخاطب بنشیند و جای خود را در خانه های عزادار ایرانیها باز کند. حسینیه معلی یکی از بهترین کارها و برنامه هایی است که در تمام این سال ها ساخته شده و احتمالا امسال نیز قویتر ظاهر خواهد شد و جای دستمریزاد دارد، اما به موازات تولیداتی از قبیل این برنامه، مخاطب همچنان چشمانتظار بازگشت رسانه ملی به دوران اوج سریالسازی به ویژه برای ایام محرم است؛ خلأ مهمی که به وضوح احساس میشود و باید با سرعت و دقت، رفع شود.