اشراف – نسیم اسدپور: «هركس حضرت معصومه (عليها السلام) را در قم زيارت كند گويا مرا زيارت كرده است». این فرموده هشتمین امام معصوم، حضرت امام رضا علیه السلام است. حضرت معصومه (سلام الله علیها) بعد از پدر، در سال ۱۷۹ تحت کفالت برادرش حضرت امام رضا (ع) قرار گرفت و تا سال ۲۰۰ هـ ق، یعنی ۲۱ سال تمام، در کنار برادر بزرگوارشان به مقامات عالی و کمالات علمی و معنوی و اخلاقی دست یافت.
در مقام و منزلت و جایگاه این بانوى بزرگوار نزد اهل بیت علیهم السلام همین بس كه امام صادق (علیه السلام) فرمودند: «آگاه باشید بهشت هشت در دارد كه سه در آن به سوى قم است. بانویى از فرزندان من در آنجا وفات مى كند كه نامش فاطمه دختر موسى است. همه شیعیان ما به شفاعت او وارد بهشت مىشوند».
همچنین مقام معنوی ایشان در مرحله اي است كه در فرازي از زيارتنامه معروفش که توسط امام رضا (علیه السلام) بیان شده است، میخوانیم: «يا فاطِمَةُ اشْفَعى لى فىِ الْجَنَّةِ، فَانَّ لَكِ عِنْدَ اللَّهِ شَاْناً مِنَ الشَّاْنِ؛ اى فاطمه مرا در بهشت شفاعت كن چرا كه در پيشگاه خدا داراى جايگاه با عظمت هستی».
حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) از لحاظ علمی و حدیثی نیز مثل مادرشان حضرت زهرا (سلام الله علیها) «عالمه» و «محدثه» بود و همان گونه كه حضرت زهرا(سلام الله عليها) با استدلالهاي متين و استوار، حقانيت ولايت حضرت علي(عليه السلام) را تبيين ميكرد، حضرت معصومه (س) نيز چنين بود. رواياتي كه از آن حضرت نقل شده غالباً درباره امامت و ولايت علي (عليه السلام) است كه با اثبات ولايت ایشان، ولايت سایر امـامـان معصوم نيز ثابت ميشود. براي نمونه حضرت معصومه (س)، با چند واسطه از حضرت زهرا نقل ميكنند كه فرمودند: «پيامبر در شب معراج به بهشت رفت و بر روي پرده اي در قصر بهشت ديد كه چنين نوشته شده: لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ عَلِيٌ وَلِيُ الْقَوْمِ؛ معبودي جز خداي يكتا و بي همتا نيست محمد رسول خدا و علي ولي و رهبر مردم است.. و بر روي پرده درگاه قصر ديگري نوشته شده است: شِيعَةُ عَلِيّ هُمُ الْفَائِزُون؛ شيعيان علي رستگارند». در رابطه با جایگاه علمی حضرت معصومه نقل شده است که روزی عده ای از شیعیان وارد مدینه شدند و پرسش هایی داشتند که می خواستند از محضر امام کاظم (علیه السلام) بپرسند و ایشان در سفر بود. از این رو فاطمه معصومه (سلام الله علیها) پاسخ آن پرسشها را نوشت و به آنان تسلیم نمود. آنان از مدینه خارج شده و در بیرون شهر با امام کاظم(علیه السلام) مصادف شدند. هنگامی که امام پرسشهای آنان و پاسخهای معصومه(سلام الله علیها) را مشاهده کرد، سه بار فرمود: «فِدَاهَا أَبُوهَا»؛ (پدرش به فدایش باد).
در تقویم ما، روز ولادت این بانوی بزرگوار «روز ملی دختران» نامیده شده و قطعا این یکی از درستترین نامگذاری هاست. زیرا شان و مقام حضرت معصومه سلام الله علیها و روز ولادتشان به ما یادآوری می کند که دختران تا چه حد میتوانند به بالاترین مدارج معنوی و علمی نائل شوند. به شرط آن که همه جامعه به خصوص در راس آن خانواده، قدر گوهر وجودی دختران خود را بدانند.
بدون شک دختران بیش از هر چیزی به رابطه عمیق با خانواده به خصوص پدر خود نیاز دارند. بسیاری کارشناسان معتقدند که بخش زیادی از اعتماد به نفس دختران در بزرگسالی از پدرهایشان دریافت شده است. به این معنا که اگر توانایی و استعداد دختران در سنین کودکی از سوی پدرانشان مورد تأیید قرار گیرد، در دوران بزرگسالی اعتماد به نفس بالایی دارند. بر اساس تحقیقات روانشناسی، درست است که در تربیت یک دختر هر دو والد مسئول هستند، اما پدر یک خانواده است که استقلال و اعتماد به نفس را به دخترش هدیه میدهد. این پدر، مسئول است که دختری شجاع و قوی تربیت میکند.
https://eshraf.ir/?p=88581